AVS staat voor Audio Visuele Stimulatie. Dit is een relatief nieuwe ontspanningstechniek, waarmee in een vrij korte tijd, zonder te veel training, stress gereduceerd kan worden en ontspanning en rust bereikt kunnen worden.

AVS therapie gebeurt door gebruik van een zeer effectief licht- en geluidsapparaat. Het bestaat uit een kastje, een bril met kleine lampjes en een hoofdtelefoon, die onderling met elkaar worden verbonden. De licht- en geluidfrequenties die worden afgegeven beïnvloeden de hersengolven. Bij iedere hersengolf hoort een verschillende soort state of mind, de alpha, beta-, theta- of deltastaat.

Alpha Golven bevinden zich tussen de 8 en 13 Hz en komen voor tijdens zintuigelijke rust (d.w.z. als de ogen gesloten zijn), intellectuele ontspanning, diepe ontspanning of meditatie. De ritmische bewegingen van de Alphagolven veroorzaken: vredige gevoelens, warme handen en voeten, een gevoel van welbehagen, verbeterde slaap, verbeterde wetenschappelijke prestaties, toegenomen productiviteit op de werkplek, verminderde angstgevoelens en een verbeterde werking van de immuun functie. Aangenomen wordt, dat vele creatieve genieën, zoals Einstein, in een semipermanente Alphastaat verkeerden.

Bèta Golven zijn snel bewegende korte golven met een beweegsnelheid van 14 tot 40 keer per seconde (Hz). Bèta hersengolfpatronen ontstaan automatisch als de persoon zich bevindt in een wakkere, geconcentreerde, en waakzame staat van bewustzijn.

Theta Golven bevinden zich tussen de 4 en 8 Hz en worden vaak aangeduid als de “droom- of schemeringsgemoedstoestand”. Theta wordt geassocieerd met een hypnogogische gemoedstoestand, REM- en droomsituaties. In deze gemoedstoestand wordt de geheugenontwikkeling versterkt. In de theta hersengolfsituatie wordt het geheugen (en wel met name het langetermijngeheugen) verbeterd en de toegang tot onbewuste materie, dagdromerijen, vrije associatie, plotseling inzicht en creatieve ideeën wordt uitgebreid.

Delta Golven worden geobserveerd tijdens de slaap. Als wij in slaap vallen, wordt Delta de overheersende natuurlijke hersengolf. Deltagolven zijn de langzaamste hersengolven, met een frequentie die varieert van 1 tot 4 Hz. Er is een groeiend aantal bewijzen, dat bepaalde personen een lichte toestand van bewustzijn blijven behouden terwijl ze in de Delta-toestand verblijven.

Hoe werkt AVS therapie

Er wordt gebruik gemaakt van iets alledaags; licht en geluid. De hele dag nemen we licht waar met onze ogen en geluid met onze oren. De licht -en geluidssignalen zijn speciaal gekozen na vele jaren van onderzoek, om zo de gewenste staat van ontspanning zo snel mogelijk te bereiken.

Het volgende is te zeggen over het licht: Zo gauw u de hoofdtelefoon en relaxbril heeft opgezet en u uw ogen gesloten heeft, zal u zich snel uitschakelen en de buitenwereld even vergeten.
Dagelijks rondkijkend, pikt het oog diverse kleuren, vormen en indrukken op. Deze worden gebundeld door de relaxbril. Dit betekent dat het oog minder stimuli ontvangt dan normaal. De technische term daarvoor is 'deprivatie'. De hersenen zijn niet tevreden met de stimuli aangeboden van buitenaf. Ze beginnen zelf beelden te produceren en worden actief. Als resultaat, sluit u uzelf van de buitenwereld af en gaat u zich bevinden in uw innerlijke zelf. Dit is ook de reden waarom u mooie, caleidoscoopachtige beelden, landschappen en kleuren gaat zien.

De hersenen zijn niet in staat om de lichtflitsen met zo een hoge frequentie te volgen en geven dus al gauw op. Gevolg, de ontspanning kan beginnen. Te weinig kleur betekent een vervaging van de stimuli. Dat is een van de functionele uitgangspunten van AVS therapie. Snelle lichtflitsen betekenen een overvloed aan stimuli. Dit is het tweede uitgangspunt. Samen leiden ze naar ontspanning en balans.

Voordelen van AVS therapie in vergelijking met andere ontspanningstechnieken?

Er zijn verscheidene ontspanningstechnieken, van autogene training tot spierontspanning tot Yoga en meditatie. Vergeleken met deze, heeft AVS therapie veel voordelen. Deze andere technieken moeten in hoge mate getraind worden, gedurende weken of maanden. Dit vergt het veel tijd en discipline.

Het is wetenschappelijk bewezen, dat er maar weinig voor nodig is om AVS therapie te gebruiken. In sommige gevallen de eerste, maar normaal na de vijfde tot de tiende sessie.
Het enige wat u moet doen is de hoofdtelefoon en relaxbril opzetten en genieten.

Nog een voordeel is dat ontspanning met dit systeem erg diep is. Veel dieper dan bijvoorbeeld met autogene training. Gebruik maken van AVS therapie houdt in dat u een van de meest effectieve ontspanningstechnieken bezigt, die momenteel op de markt zijn. Zelfs mensen die zich al jaren bezig houden met meditatie, bevestigen dat ze de diepste staat van ontspanning hebben bereikt door gebruik te maken van dit systeem. Hoe dieper de ontspanning, hoe hoger de kwaliteit.

Door AVS therapie kunt u dus snel in een diepe staat van ontspanning komen en kunt u hierdoor stress mede bestrijden. Daarnaast kunt u met behulp van AVS therapie bijvoorbeeld het geheugen en de concentratie te verbeteren. Er zijn ook sessies gericht op het verkrijgen van meer energie. Er zijn binnen het Antistresscentrum verschillende programma’s mogelijk. De sessies duren kort (5 minuten) of langer (30 minuten).

MEDISCHE WAARSCHUWING

AVS therapie veroorzaakt natuurlijke vormen van zintuiglijke prikkeling en is bestemd voor gebruik als een recreatieve steun om uw gevoelens van welzijn te bevorderen en als instrument voor persoonlijke prestatie en groei.

AVS therapie is geen medisch hulpmiddel en er kunnen en mogen geen medische effecten aan toe worden geschreven.

AVS therapie is geen diagnose instrument bij ziekte en bij behandeling of als preventie tegen ziektes en als pijnonderdrukker. AVS therapie heeft geen invloed op de structuur en het functioneren van uw lichaam. Maak geen gebruik van dit systeem, tenzij u deze instructies gelezen hebt en akkoord gaat met de voorwaarden.

Wie mag de AVS therapie niet gebruiken

Gebruik AVS therapie niet als u:

  • Lijdt onder enige vorm van epilepsie.
  • Ooit een ernstig hoofdletsel of hersenschudding hebt gehad.
  • Psychoactieve geneesmiddelen, zoals barbituraten, kalmeringsmiddelen of stimulerende middelen gebruikt.
  • Overgevoelig bent voor fel of flikkerend licht, of wanneer zulk licht hoofdpijn of andere ongemakken bij u kan veroorzaken.
  • Lijdt aan een vorm van cardiovasculaire problemen of wanneer er bij u een pacemaker is geplaatst.

Een heel klein percentage mensen dat geen epileptische kenmerken heeft kan toch epileptische problemen krijgen bij blootstelling aan flikkerend licht zoals dat van AVS therapie of andere lichtbronnen als laserlicht of stroboscoop.

Het gebruik van AVS therapie gebeurt op eigen risico.

U kunt de AVS therapiesessies los boeken of als onderdeel van een stresscounselingstraject.

PROGRAMMA'S

AVS therapie programma 'Learn'

AVS therapie programma 'Relax'

AVS therapie programma 'Energize'

AVS therapie programma 'Create/Visualize'

Antistresscentrum Mindmachine

Antistresscentrum (blokjes)